Driehonderd schoolkinderen uit Fascinatio, portretteren zichzelf op vrijdag 4 september 2009.

fascinatio, portret met zelfportret

De ingebruikneming van een nieuw multi-functioneel centrum in Capelle a/d Ijssel, is voor de daar gevestigde scholen, de buurtgroep en de naschoolse opvang aanleiding om samen met kunstenaar Ron Blom en zijn collega Willem van Hest te werken aan een participatie-kunstwerk voor het nieuwe gebouw.

Een nieuw gebouw vraagt om het ontwikkelen van een nieuwe identiteit en het creëren van betrokkenheid bij de nieuwe gebruikers.
Om de nieuwe ‘bewoners’ van het gebouw, te helpen zich het gebouw toe te eigenen, is het maken van een gezamenlijk kunstwerk een middel om samen met kinderen en vrijwilligers actief te werken aan dit proces.

Het verhaal over de wijk ‘Fascinatio’ is aanleiding en inspiratiebron voor dit project.
In het concept is gekozen voor een aanpak waarbij het uiteindelijke kunstwerk is samengesteld uit originele kunstuitingen van de kinderen.
De kinderen zijn de sterretjes, die de school en de wijk bevolken. Kinderen zijn de toekomst.
Alle kinderen samen vormen een sterrenwolk die uiteindelijk tot een wonderwind kan leiden.

De wonderwind is een ruimtelijke installatie met de portretten van de kinderen. Zelfportretten van de jonge bewoners van de nieuwe wijk verbeelden hun wensen, verlangens en zelfbeeld.
Zoals Fascinatio, de mythische wonderwind, kind van zon en maan, over de aarde raasde om overal zijn goede werken te doen, vormen de kinderen tezamen mogelijk een wonderwind die voor nu en in de toekomst hun wonderlijke werken zullen verrichten.

Op vrijdag 25 september wordt het gebouw officieel geopend met de onthulling van het kunstwerk Fascinatio, van sterrenregen tot wonderwind.

abonneer je op onze nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):