Liberia Arc de Terras

2007augustus – september
LiberiaArc de Terras
schilderij 2 x 2 m    zeildoek, acrylverf

opdrachtgever: Cees Eykelenboom, Vlaardingen

ARC DE TERRAS
Dit jaar heeft  Zomerterras een geweldige mooie entree, deze bestaat uit een ‘Arc de Terras’, welke aan de ingang is opgebouwd en waaraan grote zeilen zijn opgespannen. Met deze zeilen zijn beeldend kunstenaars aan de slag gegaan om van de entree van het Zomerterras één groot kunstwerk te maken met een breedte van 11 meter en 8 meter hoog. De individuele kunstwerken hebben een formaat van 200 x 200 cm
Uit diverse kunststichtingen in de regio  zijn professionele beeldende kunstenaars geselecteerd, zoals Willem van Hest, Joop van Dongen, Beaty Czetö en Bert Otto.  In de avonduren zal de poort op bijzondere wijze worden belicht, De kunstenaars hebben geheel naar eigen inzicht de doeken beschilderd waarbij het zomerterras als inspiratie bron is gebruikt.
Projectcoordinator Cees Eijkelenboom

Geschiedenis Liberia
Liberia was het tweede Afrikaanse land dat werd gesticht door Afrikanen uit de Nieuwe Wereld. Hiermee deelt Liberia een unieke geschiedenis met het buurland Sierra Leone en diens Krio-samenleving. In beide landen speelden ex-slaven een belangrijke rol in de totstandkoming van de landen, toch zijn er een tweetal belangrijke verschillen; ten eerste waren de Afrikanen die zich in Liberia vestigden vrijwel allemaal ex-slaven uit de Verenigde Staten, terwijl de ex-slaven die zich in Sierra Leone vestigden meer uit andere delen van de Nieuwe Wereld en West-Afrika kwamen. Het tweede verschil is dat Liberia in 1847 de eerste Afrikaanse republiek werd, met een grondwet die sterk op de Amerikaanse leek. Dit terwijl Sierra Leone de eerste kolonie werd in West-Afrika, onder bewind van de Britten en pas onafhankelijk werd in 1961.

abonneer je op onze nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):