SAMEN LEVEN GAAT DOOR

SAMEN LEVEN GAAT DOOR

omschrijving:
serie van 6 televisieprogramma’s voor Open Rotterdam

werkzaamheden:
videoproductie

Over mensen die hun stad vooruit helpen

Er zijn veel sociale en duurzame initiatieven van Rotterdammers in de stad. En dat is maar goed ook, want er valt nog veel te verbeteren. Grote en kleinere uitdagingen belemmeren initiatieven en mensen in hun ontwikkeling.

In een serie van zes afleveringen op Open Rotterdam, doet Wijk-TV verslag van initiatieven van Rotterdammers die hun stad vooruit helpen. Een portret van het initiatief, maar ook de hobbels, of soms grote probleem en uitdagingen waar ze tegen aan lopen.
Samen met Wijk-TV gaan de Rotterdammers op zoek naar een mentor, coach of andere ondersteuner. Mensen uit de politiek, maatschappelijk werk en andere actieve stadmakers zijn bereid gevonden om vrijwillig hulp te bieden. Vanaf vrijdag 16 november, zes weken lang te zien bij OPEN Rotterdam.

Aflevering 6
Heeft de Rotterdamse gemeenteraad al stappen gezet voor het oplossen van de armoede in deze stad? In deze aflevering van Samen Leven Gaat Door, zien en horen we of er voor het Leespaleis geschikte vrijwilligers gevonden zijn en hoe een woningcorporatie als Woonstad omgaat met de woonvisie van Rotterdam.
Samen met Neusa Gomes, gaan we op bezoek bij de initiatieven waar Wijk TV de laatste 6 weken langs is geweest. We onderzoeken hoe zij verder zijn gekomen met hun initiatieven.

Aflevering 5
Bewoners van het Zinkerblok op Feijenoord, horen na vijf jaar onzekerheid dat ze hun huis uit moeten. En niet omdat na jaren achterstallig onderhoud de huizen gesloopt worden, maar omdat het kluswoningen worden.
Jup de Heer van Wijkraad Feijenoord zet zich al sinds de verkiezingen van maart in om de bewoners te ondersteunen. Hij heeft een brief in handen met de reactie van de gemeente. In Vreewijk ontmoeten we schrijvende architect Teun van de Ende. Hij onderzoekt of het klopt dat al de ontheemde Rotterdammers daar een nieuwe wooncarierre kunnen beginnen. Hij geeft aan wat de effecten zijn van de uitvoering van de Woonvisie.
De schrijnende situatie van de huidige bewoners van het Zinkerblok is aanleiding om in de volgende uitzending rond de tafel te gaan met Woonstad.

Aflevering 4
Sawitri in het Oude Noorden werkt hard, Alida zet zich al jaren in voor het Leespaleis in Delfshaven. Zomaar twee van de duizenden vrijwilligers die Rotterdam rijk is. Een rijkdom die soms in schril contrast staat met hun eigen persoonlijke situatie. Toch zetten ze zich in, zoeken de verbinding.

In deze aflevering van Samen Leven een impressie van een aanschuifmaaltijd in de Mozaiek. En aandacht voor de zoektocht van Alida naar vrijwilligers die echt interesse hebben om het Leespaleis te ondersteunen.Widjai van WMO-Radar komt langs bij Alida, geeft advies en gaat zich inzetten om het Leespaleis aan geschikte vrijwilligers te helpen.

Aflevering 3
Maatschappelijk werker Roberto roept de hulp in van Zorgvrijstaat om uit te zoeken hoe het gemeentelijk beleid is wat betreft de postadressen in Rotterdam. Meneer Pinto vraagt zich namelijk af of hij nog een paar maanden ingeschreven mag blijven staan op zijn postadres.

Aflevering 2
Marja en Eva zijn bezig om van een oud tuincentrum een informatiecentrum over biodiversiteit en regenwater te maken. Voordat ze het huurcontract gaan tekenen, moet het bestemmingsplan aangepast worden. Anders kunnen zij hun dromen niet realiseren. Stadmaker Patrick Boel geeft ze advies.

Aflevering 1
In de eerste aflevering gaat het over initiatieven om de armoede de stad uit te helpen. De Pauluskerk timmert aan de weg met het platform (w)arm Rotterdam. In IJsselmonde is Ief Lakker is al 4 jaar met een kledingbank voor kinderen actief, gewoon simpel kleding organiseren voor de gezinnen die anders in de kou staan. Dominee Couvee legt uit hoe we samen kunnen werken om oplossing te verzinnen om de armoede de stad uit te helpen. En de wethouder voor schuldhulpverlening luisterde aandachtig mee tijdens de workshops.

Samen Leven gaat door!