omschrijving:
serie van 21 televisieprogramma’s voor Open Rotterdam
werkzaamheden:
videoproductie (camera & montage) afl. 19/16/13/12/5
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 maakte Wijk TV een maand lang het korte informatieve programma Samen Leven Nu.
Samen Leven Nu
In Samen Leven Nu worden initiatieven die mensen verbinden in beeld gebracht. Overal in de stad zijn op straat en wijkniveau Rotterdammers op een positieve manier actief. Rotterdammers die zich met elkaar verbinden in plaats van de tegenstellingen aanscherpen. Denk bijvoorbeeld aan bewoners die samen een nieuwe straatinrichting bespreken, buren die ouderen helpen met boodschappen, of nieuwkomers leren fietsen.
Aflevering 21 – Schoon genoeg van plastic
Waarom ruim je de rommel van anderen op? Die vraag kwam vaak voorbij als Ivo op jacht was naar verdwaalde stukken plastic. Toch vinden hij en een aantal buurtbewoners het juist belangrijk om ook zelf rommel op te ruimen. “Vroeger irriteerde ik me”, vertelt een dame met hond, “maar dankzij hem doe ik er zelf wat aan en dat voelt oké!”
Aflevering 20 – Community vol energie in Lombardijen
Rachel, Vivian, Marissa, Vonetta zomaar wat namen van Krachtvrouwen in Lombardijen. Een kleine porta-cabin naast een basisschool barst bijna uit z’n voegen van de activiteiten die deze energieke vrouwen naar de wijk uitrollen. Of het nou gaat om jeugdvakantieactiviteiten of het aanbieden van kleding voor zachte prijsjes. Alles gebeurt zonder winstoogmerk om de buurt vooruit te helpen. Maar ook maken ze duidelijk dat waardering van de politiek en het bieden van perspectief met coaching of opleiding zeer gewenst is.
Deze aflevering is de laatste in de Samen Leven NU serie van Wijk TV die met dank aan OPEN door heel Rotterdam te bekijken is geweest.
De initiatiefnemers Ron Blom en Wim Wiegmann hopen dat de politiek juist na de verkiezingen luistert naar deze bewoners of ze in ieder geval na gaat doen!
Aflevering 19 – Heliport groen
Bewoners van het wooncomplex Heliport in Rotterdam Noord vonden dat het binnenterrein wel wat groener gemaakt mocht worden. Samen met Stichting Tussentuin en Rain (a) Way zijn ze begonnen een deel van de tegels eruit te halen en te vervangen door aarde en plantjes. Bewoners hopen zo dat het binnenterrein ook in de toekomst beter geschikt is voor klimaatveranderingen en ze leren tegelijkertijd hun buren beter kennen.
Aflevering 18 – Foto-expo Middland
Als je als oudere jongere om je heen kijkt en ziet hoe je eigen buurt in 20 jaar is veranderd. Dat is wat Houssein inspireerde om op bezoek te gaan bij buurtgenoten.Honderden foto’s werden verzameld, geselecteerd en mooi afgedrukt.
Maanden speurwerk straalt nu af van de muren waar vroeger de bewonersorganisatie zijn kantoor had. Nu hangt er een tijdsbeeld van en door bewoners uit Middelland, en dat is nog maar het begin.
Aflevering 17 – Buurtsuperman
In Rotterdam Zuid is Fatih al 10 jaar de trotse eigenaar van een buurtsupermarkt. Door zijn persoonlijke kennis van de meeste van zijn klanten vervult hij ook een sociale rol in de buurt. Hij helpt klanten die financieel even te kort schieten en hoort veel. In de nieuwsjaarsnacht is hij altijd op de zaak om gedonder te voorkomen. De laatste jaren is het rustiger dan daarvoor. Ook heeft Fatih een mooie waarneming over hoe het gaat met de economie. De klanten die 4 jaar geleden nog een kilo gehakt kochten zijn via 900 gram terug naar 700 gram gegaan. Dat is zijn waarneming die maakt dat de groei van de economie nog niet bij de gewone mens op Rotterdam Zuid te merken is.
De kans die hij ziet voor de politiek is beter te luisteren naar de kleinere ondernemers in de buurten. Laat de wijkagent wat vaker op de koffie komen en de buurt wordt er beter van.
Aflevering 16 – Mars voor een armoedevrij Rotterdam
Acht van de tien zittende partijen in de Rotterdamse gemeenteraad tekenden het manifest voor een armoedevrij Rotterdam. De mars door de stad is bedoeld om armoede bij Rotterdammers onder de aandacht te brengen en zoveel mogelijk Rotterdammers op te roepen om toch vooral te gaan stemmen op woensdag 21 maart. Veel arme mensen zijn het vertrouwen in de politiek verloren, maar dit manifest is een middel om de partijen aan hun verkiezingsbelofte te houden. Aan het slot van de uitzending spokenword van Neusa Gomes met een actueel poëtisch woordgedicht voor de politiek.
Aflevering 15 – Hond op bezoek
Als je zelf achter de rollator loopt en niet zonder je zuurstoftankje kunt, wat kan je dan nog betekenen voor bewoners in je buurtje? Met steun van Wilskracht Werkt brengt Buurvrouw Anneke iedere week een bezoek aan ouderen in een zorginstelling. Haar hond zorgt voor vrolijke gezichten en mooie momenten bij de soms wat verwarde ouderen.
Aflevering 14 – De Nieuwe Gaffel
De bibliotheek in het oude westen stond leeg totdat buurtbewoners het heft in eigen hand namen. Nu is de Nieuwe Gaffel een bruisend centrum waar gekookt, gepraat en gesport wordt. Eenzaamheid wordt doorbroken. Alles kan, als je samenwerkt.
Aflevering 13 – De Voedseltuin
In 1 minuut 2000 vierkante meter bos aanplanten. Dat kan alleen als je dat met heel veel mensen samen doet. De Voedseltuin werkt samen met meer dan honderd vrijwilligers aan een eetbaar park in Delfshaven.
Zo maken zij de wijk groener en leveren ze tegelijkertijd voedsel aan de voedselbank.
Aan het slot van de uitzending spokenword van Neusa Gomes met een actueel poëtisch woordgedicht voor de politiek.
Aflevering 12 – Stichting Open Haard
Vrijwilligers van de Stichting Open Haard organiseren diverse activiteiten voor mensen uit de buurt. Ongeacht afkomst of religie is iedereen welkom om deel te nemen. Tijdens de kinderactiviteiten van Fatma Yilmaz wordt vandaag geknutseld en aandacht besteed aan gezonde voeding. De stichting hoopt met haar werkzaamheden mensen uit hun isolement te halen door samen activiteiten te doen.
Aan het slot van de uitzending spokenword van Neusa Gomes met een actueel poëtisch woordgedicht voor de politiek.
Aflevering 11 – Rechtstreex uit de buurt
Jouw voedsel komt uit de hele wereld. Zou het niet mooi zijn als je voedsel uit de buurt zou komen in plaats van ver weg? Voedselcollectief Rechtstreex heeft de oplossing! Samen met boeren en verzamelpunten in de wijk kan de voedselketen ingekort worden. Dit zorgt voor verser voedsel en een eerlijker prijs voor de boer, zodat deze op een natuurvriendelijker manier kan werken. Leendert van Rechtstreex zou graag hulp van de gemeente willen krijgen om op Heijplaat weer een voedingswinkel en ontmoetingsplek te kunnen openen.
Aflevering 10 – Plekboek Beverwaard reisgids door de wijk
Van 22 februari tot en met 8 maart is Beverwaard omgetoverd tot een groot levend spelbord, waarin alles draait om Beverwaard en haar inwoners. Al spelende ga je met andere ogen naar je wijk kijken en kom je in contact met de andere inwoners van Beverwaard. Het Plekboek Spel is onderdeel van het ‘Plekboek’, een nieuw soort reisgids waarin niet de plekken, maar de mensen centraal staan, vanuit de gedachte: ‘het zijn de bewoners, oud en nieuw, die een plek uniek maken’. Beverwaard is de eerste wijk die dit jaar een eigen Plekboek krijgt.
Aflevering 9 – Leeszaal West al vijf jaar warme plek in de buurt
Hoe kan je woorden levend houden als bibliotheekdeuren sluiten en boeken uit het zicht verdwijnen? Honderd vrijwilligers in Rotterdam West hadden het antwoord. Zij gaven de buurt een warme plek in de vorm van De Leeszaal. Boeken, kranten, taallessen en complete culturele avonden, soms voorzien van lekker eten. De Leeszaal West bestaat inmiddels al vijf jaar en is een groot succes.
Aflevering 8 – Stem zonder gezicht
Een zwart balkje over een gezicht. Meestal belooft dat niet veel goeds. Vanessa Umboh van dit initiatief heeft deze aanpak gekozen om Rotterdammers erop te wijzen dat er veel kinderen onder de armoedegrens leven. Maar als je ernaar vraagt kan niemand precies vertellen wie dat zijn.
Zij wil de bewustwording rond dit thema bevorderen, wil contacten leggen en heeft een verzoek aan de politiek.
Aan het slot van de uitzending duikt onze speciale verslaggever op, zijn wekelijkse column over de staat van de stad geeft veel te denken.
Aflevering 7 – Wijkcooperatie 010, werk in de buurt
Zet 5 mensen samen en ze kunnen bijna alles aan! Jan Lemmers brengt deze wijsheid met de Wijkcooperatie 010 in de praktijk. Herintreders, statushouders, buurtbewoners, iedereen kan terecht om een stapje omhoog te doen op de maatschappelijke ladder. Hij doet een klemmend beroep op de politiek, ga anders om met de aanbestedingen. Aan het slot is Neusa Gomes terug met een actueel poetisch woordgedicht.
Aflevering 6 – Voedselcentrum Isaak & de Schittering
Stichting Isaak & de Schittering, verkoopt voedsel, dat anders doorgedraaid zou worden. Voor een klein prijsje, kunnen ook mensen met weinig geld toch gezond eten. Zo helpen ze met het bestrijden van armoede en dragen ze tevens bij aan een duurzame wereld. Het voedselcentrum is voor iedereen toegankelijk.
Aan het slot van de uitzending spokenword van Neusa Gomes met een actueel poëtisch woordgedicht voor de politiek.
Aflevering 5 – Ouderinitiatief Talmaschool
De Talmaschool in Nieuw-Crooswijk moet weer een afspiegeling zijn van de samenstelling van de wijk. Acht ouderparen, nieuwe bewoners van de voormalige volkswijk, zijn een initiatief gestart om hun kinderen gewoon in de wijk op school te doen. Samen naar school gaan is samen spelen, maar ook ouders met een diverse achtergrond die elkaar ontmoeten en leren kennen.
Aan het slot van de uitzending is Neusa Gomes terug met een actueel poëtisch woordgedicht voor de politiek.
Aflevering 4 – Leespaleis, buurtbieb vol activiteiten
Een voormalig buurthuis is sinds 2 jaar een bruisende plek waar Alida Pupillenkids is gestart. Lezen, leren, sport en spel, alles kan. Op de bovenste verdieping wordt gekookt terwijl beneden wordt gewerkt aan een mooi bloemcadeau.
Maar wordt het vrijwilligerswerk wel genoeg gewaardeerd door de stad, of kan de politiek een tandje bijzetten in de ondersteuning? Aan het slot van de uitzending is Neusa Gomes terug met een actueel poetisch woordgedicht voor de politiek.
Aflevering 3 – Benefiet in de Bergsingelkerk
De Bergsingelkerk in het Liskwartier zet al jaren de deuren wijd open voor de buurt. Bert en Will zijn al jaren de spil in de meest uiteenlopende activiteiten die bewoners met elkaar in contact brengen. Zoals een informele avond over de aankomende verkiezingen of een benefiet voor een weeshuis in Uruguay. Dag en nacht zijn ze in touw.
Aflevering 2 – Kunstproject Love is All in de Provenierswijk
Kunst als middel om verschillende mensen in de samenleving met elkaar te verbinden, dat is het idee van kunstinstelling De Ontmoeting in de Provenierswijk. Samen met buurtbewoners, een school en andere organisaties uit de wijk organiseren zij een project over liefde. Kan liefde de ingang zijn naar een betere en harmonieuzere wereld?
Vanaf 21 februari tot 21 maart brengt het programma Samen Leven Nu activiteiten van bewoners in beeld die de stad vooruit helpen. info: samenleven@nullwijk-tv.nl , www.wijk-tv.nl/site/samen-leven-nu/
Aflevering 1 – Spoken word artist Neusa Gomes
Ron Blom en Wim Wiegmann geven een korte introductie op hun dagelijkse programma : Samen Leven Nu
in de eerste uitzending neemt Neusa Gomes het woord, zij richt zich tot de politiek “ jullie hebben maar één taak”.
De programma’s worden uitgezonden op het kanaal van OPEN Rotterdam en op samenleven.org. Ook zijn alle aflevering via deze webpagina terug te zien.